Border Collie Girona | Border collie
113
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-113,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Border collie

Tot el que necessites saber sobre els border collie

El border collie és considerat el gos més intel·ligent del món, segons Stanley Coren, el professor i investigador neuropsicòleg del famós llibre “La intel·ligència dels gossos”, publicat en 1994.

 

Es tracta d’una raça que posseeix una gran capacitat d’aprenentatge en diferents àmbits: obediència canina bàsica, habilitats canines, pasturatge o Agility.

Característiques

El Border Collie és la raça resultant de diversos creuaments i és originari de la frontera entre Escòcia i Anglaterra, motiu pel qual se’l coneix com Border Collie, que en català seria Collie de la Frontera.
Encara que originàriament ha estat utilitzat com a gos pastor, avui dia les qualitats d’aquest gos tan intel·ligent li han portat a ser un dels gossos preferits entre els aficionats a esports canins o, simplement, els que busquen un gos fidel com a mascota.

CLASSIFICACIÓ FCI

GRUP 1: Gossos de pastor i gossos d’atura (excepte gossos d’atura suïssos)

ORIGEN:

Europa

Oceania

Irlanda

Nova Zelanda

Regne Unit

IDEAL PER:

Nens

Cases

Senderisme

Pastor

Vigilància

TAMANY

Mitjà

ALTURA

45 - 55 cm

PES ADULT

10 - 25 Kg

INTEL·LIGÈNCIA

Molt alta

ESPERANÇA DE VIDA

10 - 17 anys

ACTIVITAT FÍSICA

Alta

Caràcter

Encara que no presenta una grandària massa gran, el border collie és un gos recomanat per viure en un espai ampli, i és que la multitud de creuaments que donen pas a la raça d’avui dia han estat específicament seleccionats per a això, per tenir un caràcter molt actiu i generar energia sense límits.

És aconsellable per a persones joves o adultes amb temps, actius, apassionats de l’esport, l’estimulació intel·lectual de la seva mascota i resistència física. Tot el potencial de la raça es veurà enormement beneficiat per les aptituds que tingui l’amo com a propietari que es veurà recompensat amb un gos obedient, pastor, infatigable i ordenat.

Caràcter amb humans

D’altra banda, el border collie és un gos molt fidel als seus companys humans, molt intel·ligent i un observador nat que ràpidament entén la forma d’expressar el dolor, la felicitat i l’excitació de les persones. Amb la seva família es mostrarà complaent i tendre, mentre que amb els desconeguts pot resultar tímid i reservat.

 

Caràcter amb nens

I si et preguntes si el caràcter del border collie és compatible amb els nens, has de saber que qualsevol gos equilibrat i sa que comprengui els límits del joc amb els petits i que entengui la tranquil·litat que precisen és perfecte per jugar amb ells. Recomanem objectius marcats com anar a buscar la pilota, realitzar circuits o un altre tipus d’activitat que potenciï tant la creativitat del nen com l’estimulació del gos. També s’ha d’inculcar als més petits com han de tractar als animals i què han d’o no fer. És molt important.

 

Caràcter amb animals

En tractar-se d’un però disciplinat serà molt fàcil educar-ho com a gos pastor, ja que comptes amb un gos intel·ligent que comprendrà que no ha de danyar en absolut als bens, solament dirigir-los. També és increïble el comportament que assumeix amb altres gossos i mascotes, a més de ser respectuós sol ser el líder de la manada per les seves capacitats mentals.

Cura i Atencions

1- Els orígens del border collie es remunten als gossos de pasturatge d’Escòcia i Anglaterra, per la qual cosa aquest animal té una actitud de protector i guardià bastant destacada, a més de ser un ca molt obedient i disposat a l’entrenament i els trucs. El seu nivell d’aprenentatge sol sorprendre als seus amos doncs aconsegueix entendre amb rapidesa les ordres que rep, responent sempre de forma efectiva.

 

2- Encara que el seu nivell d’intel·ligència és molt elevat, el border collie és un gos reservat i tímid en l’adultesa, no sol ser obert amb els desconeguts ni tampoc amb les mascotes estranyes a ell. Per corregir aquesta tendència és molt important que des de petit socialitzi amb altres gossos i persones, d’aquesta manera es convertirà en una mascota molt més extrovertida i juganera.

 

3- Justament a causa dels seus orígens com a animal de pasturatge aquest gos està molt acostumat a caminar llargues distàncies, per això l’exercici físic és imprescindible per a aquesta mascota. Has de treure-ho a passejar cada dia i permetre que corri i jugui per drenar la seva energia. Es tracta d’un animal que mereix créixer en un espai ampli en el qual pugui exercitar-se sense la necessitat que el seu amo estigui present, per tant les cases amb jardí i espais a l’aire lliure són ideals perquè aquest animal estigui en moviment.
Si planeges criar-ho en un apartament no oblidis que has de dedicar temps diàriament perquè s’exerciti.

 

4- El seu increïble pelatge salta a la vista, per això entre els aspectes que has de tenir en compte per cuidar a un border collie està el fet de mantenir el seu pèl en bon estat. Aquest gos ha de banyar-se solament quan és necessari, a més hauràs de raspallar el seu pelatge de preferència diàriament, així evitaràs que el mateix caigui en abundància i que faci mala olor, a més aconseguiràs que llueixi brillant i saludable.

 

5- El fet que sigui una raça acostumada a estar atenta al que passa en el seu entorn converteix al border collie en un animal bastant actiu, perfecte per als nens a causa de la seva amabilitat i energia. No obstant això has de tenir en compte que es tracta d’un gos bastant sensible al que no li agraden els tractes bruscs, per això hauràs d’orientar als nens perquè els jocs amb aquesta mascota siguin acurats.

 

6- Aquesta raça gaudeix enormement la vida en família, i és justament per la seva sensibilitat que el border collie no suporta quedar-se al marge de la vida familiar. Es tracta d’una excel·lent mascota que requereix d’afecte i atencions per donar al 100% tot el que pot oferir.

 

7- Amb el pas dels anys aquests gossos poden desenvolupar displàsia en el maluc, sordesa i problemes oculars específics de la raça, per això és recomanable no passar per alt les seves revisions mèdiques en el veterinari i donar-li tota l’atenció i l’amor que necessiten.